Uusimmat kirjoitukset

Vedenalainen maailma

Tässä nähtävät kuvat on otettu vuodenvaihteessa 2007-2008 Raja Ampatin kansallispuistossa itä-Indonesiassa. Se sijaitsee "korallikolmiossa", eli Filippiinien, Indonesian ja Australian Suuren valliriutan rajaamalla alueella, jossa korallien lajirunsaus on maailman suurin.

tubeworm_polyp_250.jpgMaapallon koralliriutat ovat hyvää vauhtia tuhoutumassa pääosin kolmesta syystä. Ensiksikin, ilmaston lämpeneminen nostaa valtamerien pintalämpötilaa. Jos se nousee 31-32 asteeseen, tapahtuu ensin riutan "valkeneminen" (bleaching) ja sitten sen pikku rakentajien, korallipolyyppien kuolema. Toiseksi, ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu, joka on myös lämpenemisen perussyy, aiheuttaa meriveden happamoitumista. Valtameret ovat näet hiilidioksidin tärkein poistumisreitti, mutta tämä kaasu muodostaa vedessä hiilihappoa. Happamoituminen estää kalkkipitoisten rakenteiden, kuten korallin ja monien planktonissa elelevien levien tukirangan muodostumista. Kolmanneksi, ihmisen suora toiminta tuhoaa monin paikoin riuttoja, muun muassa dynamiittikalastuksen, rakennusmateriaalin oton ja sukellusturismin kautta.

lionfish_500.jpg

Raja Ampatin riutat ovat vielä neitseellisessä tilassa, päinvastoin kuin monet Suuren valliriutan pohjoisosan, Indonesian, Malediivien, Seychellien ja Afrikan itärannikon alueet. Turismi on olematonta, maalla sijaitsevia lomakeskuksia ei ole, ja ainoa tapa käydä alueella on risteily pienellä laivalla, johon kuuluu 3-4 tarkkaan valvottua sukellusta päivässä.