Uusimmat kirjoitukset

Kuntauudistus - kuin hautuumaata siirtäisi

Torstai 9.2.2012 klo 15:31 - Kari Raivio

Heti presidentinvaalien jälkeen pamahti otsikoihin kaksi suuria tunteita herättävää poliittista kiistakysymystä: puolustusvoimien leikkaukset eli varuskuntien lakkauttaminen sekä kuntauudistus eli kuntien lukumäärän olennainen supistaminen liitosten kautta, vapaaehtoisesti tai pakolla.

Toiminnan kehittämispaineet, joiden taustalla eivät ole vain tieteen ja koulutuksen tarpeet vaan yleensä kireä rahatilanne, ovat tuttuja myös yliopistoille. Niissä muutosvastarinta on ainakin yhtä tiukkaa kuin kuntakentässä. Niinpä yliopistojen toiminnan tai hallinnon muuttamista on sanottu yhtä vaikeaksi kuin hautausmaan siirtoa toiseen paikkaan: ei voi odottaa mitään apua sisäpuolelta!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muutosvastarinta, yliopistot, kuntauudistus

Uuden vuoden toivomuksia

Sunnuntai 1.1.2012 klo 18:38

Vuosi vaihtui leppeässä talvisäässä, ei lumen häivääkään. Syksy ja koko viime vuosi olivat poikkeuksellisen lämpimiä, niin Suomessa kuin koko maapallolla. Yksi vuosi ei todista mitään pitkän aikavälin ilmaston muutoksesta, mutta kaikki vakavasti otettava tieteellinen evidenssi osoittaa lämpenemisen etenevän jopa kansainvälisen ilmastopanelin (IPCC) käyrien yläpuolella.

Jo nyt on ilmeistä, että kansainvälisten neuvottelujen tavoite pysyttää lämpötilan nousu 2 asteessa ei tule onnistumaan. Joulukuussa Durbanin kokouksessa kaikki maat jälleen puolustivat todellisia ja kuviteltuja etujaan niin sinnikkäästi, että päätökset lykättiin tulevaisuuteen. Optimistit, joihin ympäristöministerimme Ville Niinistö lukeutuu, uskovat sitovan kansainvälisen kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittavan sopimuksen syntyvän vuoteen 2015 mennessä. Kyynikko voi tätäkin epäillä, mutta jos syntyy niin hyvä on. Silloin lämpenemistä lienee mahdollista rajoittaa 3-4 asteeseen, mikä sekin olisi parempi kuin 5-6 astetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yliopistorahoitus, Rio + 20, tiede

Yliopistotutkintojen laatua ei varmisteta

Torstai 21.1.2010 klo 22:48 - Kari Raivio

 

 

Tietotalous ja tietoyhteiskunta janoavat huippuosaajia, joiden työmarkkinat ovat maailmanlaajuiset. Yksistään Kiinan yliopistoista valmistuu vuosittain Suomen väkilukua vastaava määrä maistereita, koulutustaso nousee kohisten,  samoin nuorison kunnianhimo. Kun suomalaisten hengenlahjat eivät ole muita kummempia ja määrämme on pieni, niin koulutuksen laatu on meille ratkaiseva menestystekijä.

Nykyisin maisterin ja tohtorin tutkinnoilla on ratkaiseva vaikutus yliopistojen rahoitukseen. Ellei opetusministeriön kanssa sovittuja määrällisiä tavoitteita saavuteta, rahoitus vähenee. Laadusta ministeriö on todennut, että se on yliopistojen vastuulla. Voi kuvitella, mikä houkutus on tinkiä laadusta, jos määrät näyttävät jäävän tavoitteista.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tutkintojen laatu, ENQA, yliopisto-opetus

Obama ja tiede

Keskiviikko 12.11.2008 klo 22:19 - Kari Raivio

   

Yhdysvaltojen pitkä presidentinvaalikampanja päättyi marraskuun alussa demokraattien Barack Obaman selvään voittoon. Siihen liittyi republikaanien tappio myös kongressin edustajainhuoneen ja senaatin vaaleissa. Näin ollen Obamalla on mahdollisuus viedä kongressissa läpi sellaisia uudistuksia, joille pitkään on ollut sosiaalinen tilaus, mutta joita nykyinen presidentti George W. Bush ei ole välittänyt ajaa.

Vaalikampanjan aikana tiedepolitiikka ei noussut juuri lainkaan esiin, vaan se jäi talouden, turvallisuuden, terveydenhuollon ja muiden suurten ongelmien varjoon. Bush jää historiaan presidenttinä, joka ei vain jättänyt kuuntelematta tieteen ääntä vaan yritti sitä aktiivisesti vaientaa, jos viesti oli kiusallinen noudatetulle politiikalle. Niinpä tiedemaailma asettaa suuria toiveita uuden presidentin edesottamuksille ja on yrittänyt niitä arvuutella Obaman puheiden, lausuntojen ja aikaisemman äänestyskäyttäytymisen perusteella senaatissa. Science –lehti teki 24.10. numerossaan näistä yhteenvedon (ennen vaaleja).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiedepolitiikka, Barack Obama, Yhdysvallat

Mikä ihmeen ICSU?

Keskiviikko 5.11.2008 klo 13:03 - Kari Raivio

Kansainvälinen Tiedeneuvosto ICSU (International Council for Science) on suurin kansainvälinen tieteen yhteistyöorganisaatio, ja Suomi on ollut sen jäsen alusta eli vuodesta 1931 asti. Suomalaiset tutkijat ovat mukana kaikissa ICSUn 30 kansainvälisessä tieteellisessä unionissa, joilla useimmilla on täällä kansallinen komitea.

Icsun tehtävänä on ensinnäkin suunnitella, koordinoida ja arvioida suuria kansainvälisiä tutkimusohjelmia, joista tärkeimmät liittyvät globaalimuutokseen. Yhden osaohjelman (iLEAPS eli integrated Land Ecosystem-Atmospheric Processes Study) kansainvälinen toimisto on Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksella (prof. Markku Kulmala). Toiseksi ICSU toimii YKn ja sen alajärjestöjen (UNESCO, UNEP) tieteellisenä asiantuntijaelimenä ja pyrkii muutoinkin tuomaan tutkimustiedon mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kolmanneksi ICSU vaalii tieteen universaalisuutta, tutkijoiden vapautta ja vastuuta sekä oikeutta tutkimustiedon saantiin ja käyttöön kaikissa maissa.

Koska ICSU on monelle aktiivitutkijallekin varsin tuntematon olio, lisätekstinä hieman perustietoa, jota organisaation verkkosivuilta löytyy lisää (www.icsu.org). 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansainvälinen tiedeyhteistyö, ilmastonmuutos,

Hoidetaanko pankkikriisiä leikkirahalla?

Torstai 16.10.2008 klo 13:34 - Kari Raivio

Maailmantalous horjuu kuilun partaalla, kun epäterve kikkailu amerikkalaisilla asuntoluottomarkkinoilla on johtanut luottolamaan, pörssiromahdukseen ja pankkien osittaiseen sosialisoimiseen jopa kapitalismin emämaassa USA:ssa. Tilanteen pelastamiseksi poliittiset johtajat ovat pitäneet hätäkokouksia Atlantin kummallakin puolella. Hyvin nopeilla päätöksillä ollaan keskuspankkien kautta syytämässä markkinoille rahaa jopa 3 biljoonaa euroa.

Mistä ihmeestä tällaiset summat ilmestyvät? Onko kyseessä oikea raha vai Monopoli-pelin leikkiraha? Jo ennen nykyistä kriisiä monien EU-maiden taloudet olivat kuralla ja budjettialijäämät suuremmat kuin sopimukset sallivat. Vain Ruotsi ja Suomi ovat yltäneet Lissabonin strategiassa sovittuun tavoitteeseen, joka on 3 % bruttokansantuotteesta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Vuonna 2007 EU-maat käyttivät tähän keskimäärin 1.8 % ja niiden BKT oli yhteensä 12 352 miljardia euroa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi siis 14.8 miljardin euron lisäpanostusta, mutta tätä on vuodesta toiseen saatu turhaan odottaa. Nyt sitten yhden viikonvaihteen pikaneuvotteluissa löytyy yhtäkkiä yli satakertainen määrä rahaa!

Myös Suomessa poliittinen johto on ilmaissut valmiutensa huolehtia luottomarkkinoiden toimivuudesta, mikä saattaa merkitä satojen miljoonien tukea muodossa tai toisessa. Kaikesta tästä voinee päätellä, että monien yhteiskunnan uudistusten ja parannusten kariutuminen rahan puutteeseen on silkkaa pötypuhetta. Rahaa aina löytyy, ns. poliittista tahtoa puuttuu.    

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Lissabonin strategia, talouskriisi

Terveydenhuollon uudistus - toimivatko Porterin opit?

Torstai 16.10.2008 klo 9:15 - Kari Raivio

Terveydenhuollon uudistus – toimivatko Porterin opit?

 

Sitran hankepalettiin on viime vuodet kuulunut myös terveydenhuoltojärjestelmän uudistus. Taustalla on huoli kustannusten karkaamisesta valloilleen, kun ikääntyvä väestö tarvitsee tai ainakin haluaa lisää palveluja ja tietenkin, hyvinvointivaltion periaatteita noudattaen, pääosin veronmaksajan piikkiin. Väestön terveydentila on parempi kuin koskaan, kansa on yleisesti ottaen tyytyväistä saamiinsa palveluihin, panostus terveydenhuoltoon on pienempi kuin OECD-maissa keskimäärin, ja sairaalamme ovat tehokkaampia kuin muissa Pohjoismaissa. Vaikka katastrofi ei uhkaakaan, on viisasta pohtia, kuinka tulevaisuuden terveydenhuolto voisi toimia.Tätä pohdintaa vauhdittamaan Sitra oli kutsunut 2.10. pidetyn seminaarin pääpuhujaksi Harvardin yliopiston huippuekonomistin ja kilpailukykygurun Michael Porterin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveydenhuolto, Porter, Sitra

Näpit irti Suomen Akatemiasta

Tiistai 16.9.2008 klo 15:47 - Kari Raivio

Aika ajoin herätetään ajatus, että Suomen Akatemian tutkimusrahoitus tulisi siirtää suoraan yliopistojen budjetteihin. Viimeksi tätä esitti professori Pekka Kauppi Helsingin Sanomissa 30.8., perusteluna varojen tehokkaampi käyttö ilman hakubyrokratiaa ja aluepoliittisia värityksiä. Myös joitakin poliittisia päättäjiä idea viehättää, sillä yliopistojen perusrahoitus tunnustetaan liian niukaksi. Akatemian rahat (264 miljoonaa euroa vuonna 2007) merkitsisivät yliopistobudjettiin lähes 20 % korotusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Akatemia, Yliopistot

HUSin johto on epäonnistunut viestinnässä

Maanantai 15.9.2008 - Kari Raivio

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) nimitti vajaat kaksi vuotta sitten toimitusjohtajakseen Oulun kaupunginjohtajan Kari Nenosen. Hänen johdollaan tehtiin uusi strategia, tukipalveluista tehtiin liikelaitoksia, organisaatiorakenteet pantiin uusiksi ja ryhdyttiin täyttämään virkoja, joista osa oli upouusia, osa vanhoista viroista muunneltuja, ainakin nimikkeeltään. Johtavana periaatteena oli talouden tasapainottaminen, joka toimitusjohtajan mukaan oli hänelle rekrytoinnin yhteydessä annettu päätehtävä.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HUS, Yliopistosairaala