Uusimmat kirjoitukset

Näpit irti Suomen Akatemiasta

Tiistai 16.9.2008 klo 15:47 - Kari Raivio


Aika ajoin herätetään ajatus, että Suomen Akatemian tutkimusrahoitus tulisi siirtää suoraan yliopistojen budjetteihin. Viimeksi tätä esitti professori Pekka Kauppi Helsingin Sanomissa 30.8., perusteluna varojen tehokkaampi käyttö ilman hakubyrokratiaa ja aluepoliittisia värityksiä. Myös joitakin poliittisia päättäjiä idea viehättää, sillä yliopistojen perusrahoitus tunnustetaan liian niukaksi. Akatemian rahat (264 miljoonaa euroa vuonna 2007) merkitsisivät yliopistobudjettiin lähes 20 % korotusta.

Ainakin neljästä syystä ajatus on huono. Ensinnäkin Suomen Akatemian rahoituksesta yli 80 % kanavoituu jo nykyisin yliopistoille, joten korotus olisi näennäinen. Toiseksi Akatemian rahoituksesta käydään kovaa kilpailua, mikä merkitsee tehokasta veronmaksajien varojen käyttöä. Kolmanneksi Akatemia jakaa määrärahansa kansainvälisten asiantuntijoiden arvioiden perusteella, ja sen menettelytavoista on moni maa käynyt ottamassa oppia. Lähes kaikissa maissa on näet vastaava organisaatio, joka jakaa merkittävän osan julkisesta tutkimusrahoituksesta kilpailun perusteella. Neljänneksi budjettivarat yliopistojen välillä jaetaan lähinnä sovittujen tutkintotavoitteiden perusteella ja yliopistojen sisällä niin kuin ne ennenkin on ollut tapana jakaa, ja merkittäviä päätöksiä voimavarojen uudelleen suuntaamisesta on turha odottaa ainakin niin kauan kun yliopistoilla on sisäinen hallitus asioista päättämässä. Toivottavasti tekeillä olevan uuden yliopistolain suoma lisätty autonomia ja ulkopuolisten enemmistö hallituksissa muuttaa tältä osin tilannetta.

Annetaan siis Suomen Akatemian jatkaa ansiokasta toimintaansa. Suomen tiede on viime vuosina parantanut kansainvälistä asemaansa, ja tässä kilpaillulla tutkimusrahoituksella on varmaankin ollut merkityksensä. Jos jotakin halutaan muuttaa, keksittäköön Akatemialle parempi nimi. Nykyinen nimittäin aiheuttaa epäselvyyksiä ja selittelyjä kansainvälisissä kontakteissa, sillä akatemiat muissa maissa ovat tieteellisiä järjestöjä, jotka valitsevat jäsenensä tutkimusansioiden perusteella.

Avainsanat: Akatemia, Yliopistot


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini