Uusimmat kirjoitukset

Hoidetaanko pankkikriisiä leikkirahalla?

Torstai 16.10.2008 klo 13:34 - Kari Raivio


Maailmantalous horjuu kuilun partaalla, kun epäterve kikkailu amerikkalaisilla asuntoluottomarkkinoilla on johtanut luottolamaan, pörssiromahdukseen ja pankkien osittaiseen sosialisoimiseen jopa kapitalismin emämaassa USA:ssa. Tilanteen pelastamiseksi poliittiset johtajat ovat pitäneet hätäkokouksia Atlantin kummallakin puolella. Hyvin nopeilla päätöksillä ollaan keskuspankkien kautta syytämässä markkinoille rahaa jopa 3 biljoonaa euroa.

Mistä ihmeestä tällaiset summat ilmestyvät? Onko kyseessä oikea raha vai Monopoli-pelin leikkiraha? Jo ennen nykyistä kriisiä monien EU-maiden taloudet olivat kuralla ja budjettialijäämät suuremmat kuin sopimukset sallivat. Vain Ruotsi ja Suomi ovat yltäneet Lissabonin strategiassa sovittuun tavoitteeseen, joka on 3 % bruttokansantuotteesta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Vuonna 2007 EU-maat käyttivät tähän keskimäärin 1.8 % ja niiden BKT oli yhteensä 12 352 miljardia euroa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi siis 14.8 miljardin euron lisäpanostusta, mutta tätä on vuodesta toiseen saatu turhaan odottaa. Nyt sitten yhden viikonvaihteen pikaneuvotteluissa löytyy yhtäkkiä yli satakertainen määrä rahaa!

Myös Suomessa poliittinen johto on ilmaissut valmiutensa huolehtia luottomarkkinoiden toimivuudesta, mikä saattaa merkitä satojen miljoonien tukea muodossa tai toisessa. Kaikesta tästä voinee päätellä, että monien yhteiskunnan uudistusten ja parannusten kariutuminen rahan puutteeseen on silkkaa pötypuhetta. Rahaa aina löytyy, ns. poliittista tahtoa puuttuu.    

Avainsanat: EU, Lissabonin strategia, talouskriisi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini