Uusimmat kirjoitukset

Kuntauudistus - kuin hautuumaata siirtäisi

Torstai 9.2.2012 klo 15:31 - Kari Raivio


Itse asiassa hautuumaavertaus hieman ontuu, sillä sen asukit eivät aktiivisesti pane hanttiin muutosesityksille kuten yliopistolaiset. Sama näyttää olevan tilanne kunta-asiassa. Kaikki myöntävät uudistuksen välttämättömyyden, mutta kun sitten pannaan toimeksi, nousee älämölö. Kepu tyrmää koko hankkeen ja toitottaa jo välikysymystä, vaikka hallitus ei vielä edes ole ottanut kantaa valmistelutyöryhmän paperiin, saati tehnyt sen pohjalta mitään esitystä. Kunnat panevat  periaatteessa vastaan, mikä kait kuuluu itseään kunnioittavan kunnan- tai kaupunginjohtajan toimenkuvaan. Sankat kuntien palkollisten laumat, joista suurella osalla on lisäksi tuoli valtuustossa, eivät mielellään lakkauta omia hommiaan. Strategiana on toitottaa palveluiden ensisijaisuutta, lähidemokratian tärkeyttä ja suuruuden ekonomian harhaisuutta.

Nykymenolla juuri palvelut tulevat kärsimään, kun yhä useammat kunnat hoippuvat konkurssin partaalla tai joutuvat nostamaan veroäyrinsä yli kipurajan. Kaikki kunnia lähidemokratialle, mutta näinköhän Iniön asukkaat pystyvät aidosti päättämään asioistaan ja järjestämään palvelunsa paremmin kuin helsinkiläiset? Ei suuruus ole autuus sinänsä, mutta kun yli 300 kuntaa hyvin vaihtelevalla kompetenssilla vastaa esimerkiksi hankinnoistaan (yhteensä parinkymmenen miljardin euron edestä), niin taatusti tulee huonoja päätöksiä ja tuhlausta verrattuna suurempiin kuntayksiköihin, joiden osaaminen voidaan varmistaa.

Toivottavasti poliittisten päättäjien kantti kestää tuiverruksen ja tämä tärkeä asia viedään lopultakin ratkaisuun. Hankalinta voi tulla pääkaupunkiseudulla, jossa aikaisemmista pikkukylistä kasatut nykyiset kehyskaupungit vaalivat niin sanottua identiteettiään, kokonaisuuden vahingoksi. Jotta ei päästäisi sanomaan, että iso paha Helsinki nielee muut, minulla on rakentava ehdotus: Liitetään Helsinki, Espoo ja Vantaa Kauniaisiin!

Avainsanat: Muutosvastarinta, yliopistot, kuntauudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini