Uusimmat kirjoitukset

Uuden vuoden toivomuksia

Sunnuntai 1.1.2012 klo 18:38

Vuosi vaihtui leppeässä talvisäässä, ei lumen häivääkään. Syksy ja koko viime vuosi olivat poikkeuksellisen lämpimiä, niin Suomessa kuin koko maapallolla. Yksi vuosi ei todista mitään pitkän aikavälin ilmaston muutoksesta, mutta kaikki vakavasti otettava tieteellinen evidenssi osoittaa lämpenemisen etenevän jopa kansainvälisen ilmastopanelin (IPCC) käyrien yläpuolella.

Jo nyt on ilmeistä, että kansainvälisten neuvottelujen tavoite pysyttää lämpötilan nousu 2 asteessa ei tule onnistumaan. Joulukuussa Durbanin kokouksessa kaikki maat jälleen puolustivat todellisia ja kuviteltuja etujaan niin sinnikkäästi, että päätökset lykättiin tulevaisuuteen. Optimistit, joihin ympäristöministerimme Ville Niinistö lukeutuu, uskovat sitovan kansainvälisen kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittavan sopimuksen syntyvän vuoteen 2015 mennessä. Kyynikko voi tätäkin epäillä, mutta jos syntyy niin hyvä on. Silloin lämpenemistä lienee mahdollista rajoittaa 3-4 asteeseen, mikä sekin olisi parempi kuin 5-6 astetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yliopistorahoitus, Rio + 20, tiede

Obama ja tiede

Keskiviikko 12.11.2008 klo 22:19 - Kari Raivio

   

Yhdysvaltojen pitkä presidentinvaalikampanja päättyi marraskuun alussa demokraattien Barack Obaman selvään voittoon. Siihen liittyi republikaanien tappio myös kongressin edustajainhuoneen ja senaatin vaaleissa. Näin ollen Obamalla on mahdollisuus viedä kongressissa läpi sellaisia uudistuksia, joille pitkään on ollut sosiaalinen tilaus, mutta joita nykyinen presidentti George W. Bush ei ole välittänyt ajaa.

Vaalikampanjan aikana tiedepolitiikka ei noussut juuri lainkaan esiin, vaan se jäi talouden, turvallisuuden, terveydenhuollon ja muiden suurten ongelmien varjoon. Bush jää historiaan presidenttinä, joka ei vain jättänyt kuuntelematta tieteen ääntä vaan yritti sitä aktiivisesti vaientaa, jos viesti oli kiusallinen noudatetulle politiikalle. Niinpä tiedemaailma asettaa suuria toiveita uuden presidentin edesottamuksille ja on yrittänyt niitä arvuutella Obaman puheiden, lausuntojen ja aikaisemman äänestyskäyttäytymisen perusteella senaatissa. Science –lehti teki 24.10. numerossaan näistä yhteenvedon (ennen vaaleja).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiedepolitiikka, Barack Obama, Yhdysvallat

Mikä ihmeen ICSU?

Keskiviikko 5.11.2008 klo 13:03 - Kari Raivio

Kansainvälinen Tiedeneuvosto ICSU (International Council for Science) on suurin kansainvälinen tieteen yhteistyöorganisaatio, ja Suomi on ollut sen jäsen alusta eli vuodesta 1931 asti. Suomalaiset tutkijat ovat mukana kaikissa ICSUn 30 kansainvälisessä tieteellisessä unionissa, joilla useimmilla on täällä kansallinen komitea.

Icsun tehtävänä on ensinnäkin suunnitella, koordinoida ja arvioida suuria kansainvälisiä tutkimusohjelmia, joista tärkeimmät liittyvät globaalimuutokseen. Yhden osaohjelman (iLEAPS eli integrated Land Ecosystem-Atmospheric Processes Study) kansainvälinen toimisto on Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksella (prof. Markku Kulmala). Toiseksi ICSU toimii YKn ja sen alajärjestöjen (UNESCO, UNEP) tieteellisenä asiantuntijaelimenä ja pyrkii muutoinkin tuomaan tutkimustiedon mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kolmanneksi ICSU vaalii tieteen universaalisuutta, tutkijoiden vapautta ja vastuuta sekä oikeutta tutkimustiedon saantiin ja käyttöön kaikissa maissa.

Koska ICSU on monelle aktiivitutkijallekin varsin tuntematon olio, lisätekstinä hieman perustietoa, jota organisaation verkkosivuilta löytyy lisää (www.icsu.org). 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansainvälinen tiedeyhteistyö, ilmastonmuutos,