Uusimmat kirjoitukset

Kuntauudistus - kuin hautuumaata siirtäisi

Torstai 9.2.2012 klo 15:31 - Kari Raivio

Heti presidentinvaalien jälkeen pamahti otsikoihin kaksi suuria tunteita herättävää poliittista kiistakysymystä: puolustusvoimien leikkaukset eli varuskuntien lakkauttaminen sekä kuntauudistus eli kuntien lukumäärän olennainen supistaminen liitosten kautta, vapaaehtoisesti tai pakolla.

Toiminnan kehittämispaineet, joiden taustalla eivät ole vain tieteen ja koulutuksen tarpeet vaan yleensä kireä rahatilanne, ovat tuttuja myös yliopistoille. Niissä muutosvastarinta on ainakin yhtä tiukkaa kuin kuntakentässä. Niinpä yliopistojen toiminnan tai hallinnon muuttamista on sanottu yhtä vaikeaksi kuin hautausmaan siirtoa toiseen paikkaan: ei voi odottaa mitään apua sisäpuolelta!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muutosvastarinta, yliopistot, kuntauudistus

Näpit irti Suomen Akatemiasta

Tiistai 16.9.2008 klo 15:47 - Kari Raivio

Aika ajoin herätetään ajatus, että Suomen Akatemian tutkimusrahoitus tulisi siirtää suoraan yliopistojen budjetteihin. Viimeksi tätä esitti professori Pekka Kauppi Helsingin Sanomissa 30.8., perusteluna varojen tehokkaampi käyttö ilman hakubyrokratiaa ja aluepoliittisia värityksiä. Myös joitakin poliittisia päättäjiä idea viehättää, sillä yliopistojen perusrahoitus tunnustetaan liian niukaksi. Akatemian rahat (264 miljoonaa euroa vuonna 2007) merkitsisivät yliopistobudjettiin lähes 20 % korotusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Akatemia, Yliopistot